top of page

Alla kan inte göra allt – men alla kan göra något!

Hejsan!


Mitt namn är Stina Wallin. Jag bor i Hörnefors, ett litet samhälle strax söder om Umeå i Västerbotten. Det här är mitt absolut första blogginlägg jag någonsin har gjort men jag hoppas att ni ändå vill ta er tid att läsa .


Det som brinner i mitt hjärta har alltid varit djur och natur. Hade i min uppväxt en ganska bred repertoar av djurarter i min närhet. Varje vår gick jag, redan som barn, runt hela ön där vår stuga låg, för att samla in allt skräp som havet och isarna fört med sig upp på land. Jag var aktiv i den lokala sjöscoutkåren där vi samlade in tidningspapper för återvinning.  Sorterat skräp hemma har jag gjort i över 30år. Så JA natur och miljö har alltid haft och har fortfarande stor betydelse för mig!


Jag har en trädgård som jag älskar att lägga ned min tid i. Trädgårdsdesign lockade mig under många år innan jag äntligen utbildade mig i ämnet. Som trädgårdsnörd har det genom åren funnits olika problem som jag valt att lösa på olika sätt. Bla lärde jag mig att svetsa egna växtstöd, när de jag köpt bara gick sönder. Då det var fler än jag som upplevde samma problem så kom min egna tillverkning igång på riktigt. Jag driver nu företaget Norrträdgårdens Design.


Något som verkligen gör mig beklämd och illa till mods är den import av trädgårsprodukter som finns! Växtstöd och trädgårdsdekorationer i tunn och undermåligt svetsad metall importeras och säljs till galet låga priser. Alltför många av dessa kasseras bara efter ett år eller två...


När skall vi tänka till?


Den person som tillverkade dessa har inget med kvaliten att göra, däremot deras dåliga arbetsförhållanden, låg lön, 6 dagars arbetsvecka och knappast en arbetsdag under 8 timmar. Inga skyddskläder – i metallbranschen använder personalen vinterskor och en handduk virad runt ansiktet för att skydda sig mot hettan. I Sverige görs detta arbete av en robot...

Många länder producerar till oss; i Sverige, utan några som helst miljökrav på de utsläpp som görs.  Efter produktionen så fraktas såklart alla dessa varor över jordklotet med ytterligare utsläpp i naturen.


Genom Agenda 2030 målen har en plan för detta vansinne upprättats. Tack och lov! Mångt och mycket som vi är vana vid att kunna köpa för en liten peng kommer att förändras. Miljöavgifter kommer att läggas på alla företag som importerar miljöovänliga produkter.Vi i vårt avlånga land måste börja att producera egna varor. Vårt Sverige kryllar av duktiga och kreativa hantverkare! Vi måste vara rädda om dem- så gynna din lokala hantverkare!


Våra större industrier behöver växla om till miljövänlig produktion. Sverige måste stötta dem med bla elförsörjning som är ett stort hinder för exv metallindustrins fossilfria utveckling.


En annan ytterligare fråga som hänger ihop och vi alla också behöver engagera oss i är; hur vi på bästa sätt bevarar det som gynnar vår biologiska mångfald.


Vårt svenska bi, det Nordiska biet, är en art som är på väg att helt slås ut på grund av importerade honungsbin. De importerade bina sägs producera mera honung och därför föredrar man dessa.


På Länstyrelsens sida finns denna fakta: Enligt svenska fåravelsförbundet så eldas eller slängs svensk ull för 31 miljoner varje år. Sedan importeras det ull för 261 miljoner...


Listan med liknande exempel kan göras väldigt lång!


Alla kan inte göra allt – men alla kan göra något!


Jag hantverkar mest i metall och ull. Använder mig av svensk och/eller europeisk metall, även återbrukad metall samt svensk ull. Dessa material har jag kombinerat i ett försök att uttrycka min förtvivlan över vad all import gör med våra djur, natur och oss människor över världen.


En gammal cykelkedja,skedar av nysilver, stålborstar, metallkulor, ståltråd är exempel på vad biets kropp är byggt av. Sedan har svensk ull nåltovats fast.


Biet kommer att vara till försäljning under local femmes market 25- 26/5. Detta till förmån för Nordens Arks bevarande projekt av det Nordiska biet.


Det finns mycket intressant läsning på Nordens Arks hemsida  Bevarande av nordiskt bi | Nordens Ark. Rekommenderar även ett fysiskt besök i deras fina djurpark då de enbart arbetar med att rädda utrotningshotade djur.


Hoppas att vi blir många som tänker till och slutar att importera onödiga saker för att värna om våra barns och vår planets framtid!


Hjälp mig att stötta bevarandet av vårt svenska Nordiska bi! Genom QR koden kan man swisha valfri summa direkt till Nordens Ark. 

Tack på förhand!


Min webbutik hittar du här: www.norrtradgarden.se

Instagram: @norrtradgarden

 

Tack Local Femmes Market som låter mig blogga här!
/Stina

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Onlinemarknad vs "riktig" marknad

Trots att online-shopping varit oerhört populärt sedan länge hade nästan ingen hört talas om ”onlinemarknad” för ett år sedan. Idéen odlades när pandemin startade och alla fysiska marknader sta

コメント


bottom of page