top of page

Jag heter Rebecka Jonasson och är en tatuerare och konstnär från Västerbotten. Engelskan har ett väldigt bra beskrivande ord för det jag sysslar med då jag har svårt att hålla mig till en
konstform. ”Maker”. Det finns även ett stort community på sociala medier för de som identifierar sig som ”makers” där hantverkare, konstnärer, metallarbetare och d-i-y-are möts.

Jag har sedan jag var liten varit intresserad av konst och berättande i olika former och det var delvis det som gjorde så att jag blev tatuerare. Men konsten kom först. Att teckna och måla först på papper, sen på hud.

En stor fördel med att jobba i ett så kreativt yrke är att det ger inspiration till att göra mer. Intressen som legat och grott fick vatten genom den inspirationen. Skrot, rost, stenar och naturen växte med mig och gör det fortfarande. Men det kan ibland vara svårt att sätta fingret på vad det är som influerar ens hantverk. För något år sedan såg jag en Youtubevideo av en kreatör som gjort en fantastiskt fint side- table med okantat virke och svetsat stål. I videon nämner han Wabi Sabi och jag blev direkt nyfiken. Det visade sig vara något som inte bara beskrev min inspiration utan också till stor del min livssyn. Att uppskatta skönheten i det ofullkomliga, naturen som inspiration, rost som något vackert, tacksamheten, lugnet, lyckan. Så utan att gå för djupt in i den japanska benämningen Wabi Sabi så är det just det som inspirerar.

Jag är tacksam för hur många människor det finns som vill dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Jag har också insett att det finns en stor gemenskap i det – att inte hålla för hårt i det som du kan bidra med, hur litet det än må vara. På olika plattformar delar människor världen över med sig av värdefulla insikter och kunskaper. Det behövs inte längre ett skinande diplom på slutförd examen, du kan knyta kontakter och lära dig saker från soffan medan du skapar! Jag har gått kurser inom bland annat teckning, företagande och ledarskap, har en halvt slutförd högskoleutbildning inom digital media och självklart har det gett mig mycket! Men jag måste ändå säga att i slutändan kommer den största kunskapen och självförtroendet ändå från andra skapande människor. Youtube är en fantastisk källa till kunskap, poddar med människor som motiverar en till att våga testa är en annan. Instagram och Pinterest är två andra källor till inspiration – vågar jag erkänna att jag har över 1000 pins sparade för just det? Så om du känner dig manad att börja skapa smycken, måla eller fota, börja där. Samla på dig kunskap och inspiration och lyssna på de som gjort det före dig – våga testa!

En av många förebilder till skapandet är Laura Kampf, en youtuber som framförallt gör möbler och inredning i trä och stål. Hennes videos är alltid underhållande och inspirerande. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att jag gör möbler eller inredning, även om det ibland är fallet, utan det är att hon inspirerar till skapandet i sig. Ärligt och med en glädje som smittar av sig! Hon är en av anledningen till att jag började med Youtube-videor. Så tack Laura!

En annan fantastisk inspirationskälla är Crafting a Revolution podcast (f.d. Maker Mom podcast) med Katie Freeman. Hon intervjuar olika kvinnliga och icke-binära makers över hela världen och avsnitten är alltid fulla av inspiration och intressanta människor. Jag har hittat många otroligt skickliga kreatörer genom podden och uppskattar verkligen att det finns personer som hon som vill dela med sig av och lyfta fram kreatörer som kanske annars inte fått en sådan plats. Lite som den här marknaden och de fantastiska människorna bakom den! Tack till Katie, Stina och Therese för det viktiga arbete ni gör!

Så vart leder det då? Allt skapande och fumlande med penslar, slipar, kameror och skrot? Mitt svar är – ingen aning! Det jag hoppas på är att genom att vara en liten del av gemenskapen som finns idag kunna

skapa nya kontakter och förhoppningsvis en och en annan vän. Att kunna bidra till inspirationen och glädjen som finns där och berätta genom mina verk. Att få fortsätta med det jag älskar – få vara kreativ och skapa!

Du kanske håller i en sten som noggrant valts ut i de norrländska skogarna, som slipats och putsats och varsamt fått följa dig genom det du nu gör. Naturen har fått eka från marken i skogen till mina händer och in i ditt liv.

raven2.jpg
bottom of page