top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk! 

Jag är en samisk kvinna på 50 år. Jag har idag fyra vuxna barn och ett barnbarn. Jag ser mig själv som entreprenör då jag tycker om att komma på nya idéer eller vidareutveckla idéer som kommer till mig på olika sätt. Jag älskar den kreativa sidan av mig själv och hur jag hela tiden får nya, galna idéer som jag sedan kan vidareutveckla. Faktum är att jag inte förverkligar ens en hundradel av alla mina nya tankar, idéer och illusioner. Det ska världen kanske vara tacksam över? Jag har dock startat organisationer, företag, webbtidning, bloggar, samarbeten och what not? Just nu är min stora passion mitt företag Fatous Passion AB. Jag skapar egen hår- och hudvård av naturliga råvaror, där ekologiskt har stort utrymme. Mitt fokus är att skapa det som sticker ut med olika färg och form. Intresset kom egentligen av en ren slump. Mina fyra barn har alla västafrikanskt ursprung och jag sökte hela deras barndom efter bra produkter som inte skadade deras hud och hår, samtidigt som det skulle fungera bra på dem. Efter många år av att snarare ha skadat framför allt deras hår, mer än det vårdat, började jag experimentera lite själv. Efter mycket, mycket studerande av tillverkning, råvaror och annat så lyckades jag till slut skapa mycket bra produkter som förvånade mig själv. När man upptäckt något riktigt bra, så skulle det vara galet att behålla det för sig själv, tänkte jag… Jag har gjort många misstag på min resa dessa år, men de produkter jag ger ut är jag så galet stolt över, då de håller så hög kvalitet och ger så grymt resultat!! Dessutom, som ett plus i kanten, är de även vackra att se på. 

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk? 

Jag har ingen utbildning i att skapa mina hantverk, men jag har fått läsa på otroligt mycket för att lära mig hur saker fungerar, hur sammansättningar funkar. Att lyckas få ett vispat sheasmör till perfekt konsistens. Vilka kylprocesser, smältningsprocesser etc. som krävs och hur det påverkar råvarorna. Det har varit en stor utmaning. För att sedan kunna sälja min hår- och hudvård så anlitar jag utbildade konsulter som kan detta för att säkerhetsställa att mina produkter är säkra att använda. Det är en mycket tidskrävade och tyvärr även mycket kostsam process för att få sälja godkänd hår- och hudvård i Sverige idag. 

 

3. Hur går den skapande processen till? 

Den skiljer sig ganska mycket åt, beroende på vad det är jag gör. De vispade sheasmören är de som är mest tidskrävande, särskilt som jag spritsar varje enskild produkt och de behöver genomgå olika stadier av smältning och kylning. Processen från start med en produkt handlar om att jag bestämmer mig för vad jag vill göra, till exempel en ansiktsolja. Då läser jag på om alla oljor som finns. Både positivt och negativt. Kollar upp vad som passar ihop, vilka effekter varje olja ger i just ansiktet. Vilka resultat man kan förvänta sig. Sen läser jag på mycket om processen för olika oljor. Vilka förpackningar de trivs bäst i, hållbarhet, om de finns att få tag på ekologiskt och kallpressat. Sen gör jag också några olika recept och börjar testa själv hur det funkar. Sen utökar jag till att familjen får testa. Därefter olika testpersoner, sedan tar jag emot olika åsikter. Därefter gör jag om recepten för att få fram än bättre resultat. Ju mer jag läst på innan, desto närmare kommer jag slutprodukten så att jag slipper göra så många testomgångar. När jag är helt nöjd med produkten ligger den och ”väntar” medan testpersoner fortsätter använda dem för att se om ev förändringar i resultatet kommer med tiden. Sen sparar jag pengar för utgivning. När produkten känns helt ”säljklar” och pengar finns, så kontaktar jag min konsult som går igenom hela produkten och då menar jag ALLT. När jag fått ett säkerhetsgodkännande från henne, så registrerar jag produkten på en särskild EU-portal och sedan skickas anmälningen vidare till Läkemedelsverket. Därefter kan jag börja skapa produkten för försäljning, förutsett att jag fått ”grönt ljus” från alla håll. 

 

4. Var finner du din inspiration? 

Min inspiration hittar jag på så många olika håll. Inspiration för vilka produkter jag ska ta fram hittar jag via efterfrågan. Inspiration till hur de ska se ut, måste jag nog säga att jag mest hittar i andras hår- och hudvårdsprodukter och hur jag INTE vill att mina produkter ska se ut. Jag vill INTE att mina hudkrämer ska vara vita, ”platta” och vara i en burk som den är. Jag vill att du ska hålla min produkt i handen och tänka: ”WOW! Är detta spritsat för hand?!” Eller: ”Åh, vilken härlig färg denna har!” Eller: ”Hur har de små tvålskrubbarna hamnat i den stora?” Jag vill ha genomtänkta produkter! Jag hade inte jättebra koll på ekologiskt och naturligt när jag började, men jag strävade redan från början efter att mina produkter skulle vara just det och det intresset har med tiden blivit ännu starkare hos mig och jag lär mig hela tiden nytt. When you know better – you do better, är lite av mitt motto. Jag inspireras av att sticka ut, att göra saker riktigt bra, men ändå med en personlig twist. Jag är ingen kopia av någon annan och det är inte mina produkter heller! Jag vill göra unika saker. Även om grunden kan vara basic så vill jag att slutprodukten ska vara unik på något eller några sätt. Jag inspireras även av att utmana mig själv. Att gå lite längre varje gång en ny produkt kommer ut, så den blir lite bättre och mer genomtänkt än tidigare produkter! Jag inspireras också av att mina produkter ska passa alla, oavsett hår- och hudtyp. De testas på personer med många olika nyanser av melanin, olika hårtyper. I början hade jag fokus på texturerat hår och s.k. ”afrohår”, men mina produkter testas på alla hår- och hudtyper idag och mina kunder varierar verkligen fullständigt gällande kön, ålder, ursprung, hudfärg etc. Jag finner min inspiration i människor omkring mig, familjemedlemmar, miljö och på så många olika plan. Men mest inspireras jag nog av mig själv och min förmåga till att tänka ”outside the box”. 

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja tillverka hår och hudvårdsprodukter?

Om någon vill börja med att göra egen hår- och hudvård så skulle mina första tips vara att läsa, läsa, läsa och lära dig mer om allt som har med detta ämne att göra, samt att spara en himla massa pengar för att bara köra. Det är otroligt stor konkurrens i den här branschen. Men om någon vill ha råd gällande att starta med valfri konstform, eller att starta företag, så skulle mitt råd vara: Välj något du verkligen brinner för och själv inspireras av. Jag tror inte det är hållbart att starta ett företag eller börja utveckla något kreativt bara ”för att”. Jag tror det ”lyser igenom” produkten. Gör något som du verkligen känner passion för. Något du längtar efter att få sätta igång och göra, även om du är supertrött och orkeslös! Samt om det gäller företagande så är mina tre starkaste råd: 

  • Gör något du känner passion för

  • Överlämna sånt du inte tycker om till någon som gör det (i mitt fall revisor)

  • Skaffa en mentor. Någon att få feedback från och gärna även inspiration


6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför? 

Ingen specifik inom dessa områden, men många kvinnliga förebilder på andra sätt. Både personer som står mig nära och kvinnor som är mer kända för världen. Kvinnor med stor mod är en stor inspiration för mig. 

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Jag vill att mina produkter ska säljas på en internationell nivå och jag vill gärna kunna arbeta med skapandet av mina produkter och samtidigt ha några anställda som fokuserar på det jag tycker är mindre roligt. Jag hoppas på att ha en lokal där jag kan kombinera mitt skapande, mina lager och försäljning och även hålla event för mina kunder. Att fler människor upptäckt hur sköna mina produkter är och hur bra kvalitet och effekt naturlig, ekologisk hår- och hudvård faktiskt ger! Allt handlar om att få en känsla av välbefinnande!

bottom of page