1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!
Jag är född 1985 och uppvuxen i Stockholm och har alltid varit väldigt kreativ. Att skriva, läsa och rita har liksom alltid varit det jag helst velat göra. Jag ritade hela barndomen men tappade det sen, fram till att jag började igen i vuxen ålder för typ tio år sen.
Min kille hängde med sin kompis och gjorde musik en dag, jag satt i köket och började av en slump rita lite. Det jag ritade då blev sen ett fanzine, för jag har svårt att skapa något utan att liksom sprida det till ”världen”, haha. Och på den vägen är det.
Skrivandet är lika viktigt för mig som ritandet, om inte ännu viktigare. Jag har ju också ofta text i mina teckningar. Jag har alltid skrivit och hittat på berättelser sen jag var väldigt liten och min debutroman Thrillerliv kom ut på förlag 2013. Jag har även bokpodden Litteräris med en kompis, där vi pratar om böcker.
2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?
Inte inom konst, nej. Däremot inom skrivande. Jag är utbildad copywriter och gick ut Forsbergs skola 2008. Där fick man lära sig marknadsföring men också andra typer av skrivande, så jag såg det som en ganska bred utbildning på så sätt. Jag frilansar som skribent/copy – även om konsten har tagit över sen pandemin kom! – och älskar främst (förutom skönlitteratur och poesi) att skriva t ex artiklar och reportage.
3. Hur går den skapande processen till?
Jag skulle beskriva den som ”väldigt mycket ADHD” faktiskt! Jag har ADHD (fick diagnosen ganska sent i livet, för några år sen) och är nog klassiskt så väldigt otålig och rastlös. Det märks i min skapandeprocess såtillvida att jag ritar snabbt, skissar nästan aldrig med blyerts innan, oftast vet jag inte vad jag ska rita när jag börjar utan ofta växer bilden fram organiskt. Ibland vet jag innan vilket budskap jag ska skriva på bilden, ibland kommer jag på budskapet medan jag ritar.
4. Var finner du din inspiration?
Typ överallt hela tiden, tänker jag. Dels ur mina egna känslor och min egen hjärna. Men jag fyller också på med mycket yttre inspiration, i form av läsning, titta på andras konst (på Instagram osv), memes, musik, filmer, serier, intervjuer med andra kreativa människor, poddar, nyheter. Jag tycker att inspirationen finns överallt om man har de glasögonen på sig. Man kan ju bli jätteinspirerad av en tant man ser på ICA typ!
5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja rita eller skriva?
Min kille brukar säga ett så bra citat, som hans kompis sa till honom nån gång: En konstnär fortsätter. Bara så. Alltså: Får du inte många likes på en bild, fortsätt ändå. Blir
det dåligt en period, fortsätt ändå. Orkar du inte rita på ett år (som det var för mig 2020 pga utmattning), pausa och fortsätt sen när du orkar igen. Fyll alltid på med massa inspiration. Läs massor, titta på massor av konst. Gå på utställningar eller titta på sociala medier. Se biopics och dokumentärer om skapande människor, då håller du dig i kontakt med tankar på ditt eget skapande.
6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/hantverk/design? Vem och varför?
MASSOR! Många som dyker upp är författare. Sara Stridsberg, Marguerite Duras, Svetlana Aleksijevitj, Dubravka Ugresic, Dacia Maraini (båda de sistnämnda är för mig nya upptäckter). Men också serietecknare som Liv Strömquist och Sara Granér, och massor av konstnärer som jag följer på sociala medier. Varför? Jag gillar folk som har en egen ton. Om det gäller bildkonst så gillar jag konst med mycket färg och ett maximalistiskt och gärna naivt uttryck, som Anna Mond och Tara Booth.
7. Var ser du dig själv om 5 år?
Det vore kul att göra ännu fler olika typer av produkter och ha utökat verksamheten på det sättet. Vid det laget vill jag också hemskt gärna ha fått ge ut en eller flera teckningsböcker, någon diktsamling och kanske ytterligare någon roman. Får man drömma fritt så vore det inte fel med en assistent som tog hand om mina beställningar, haha!