top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

Hej! Så kul med en Local femmes pop-up! Jag (Emily) är en 36-årig värmlänning som dagligdags arbetar som sjukhuskurator, men på fritiden lägger så mycket tid det bara går (främst när barnen somnat) åt att få skapa med händerna och har sysslat med alla möjliga kreativa hobbys genom åren. Det har varit virkning, stickning (som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat), tecknande, papperspyssel, silversmide och keramik, bland annat. En förkärlek till blommor och trädgård har jag också närt en längre tid och innan jag startade med tillverkning av blomstersmycken hade jag samlat på mig en hel drös med pressade blommor. Dessa hade jag helt andra planer för först, men så ramlade jag in på det här med resin av en ren slump och blev nyfiken på materialet. De pressade blommorna var ju perfekt att prova detta nya på, så jag köpte mig en liten flaska uv-resin och började experimentera. Det blev ett första halssmycke av en pressad pensé, och sedan ett till.. och ett till. På den vägen är det. I början pressade jag alla blommor i en gammal bok, en Borta med vinden från 1940 som min moster gav mig för längesedan, och härdade smyckena ute i solens ljus. Sedan dess har jag unnat mig både blomsterpressar och en uv-lampa vilket såklart gör jobbet lite smidigare, även om jag gillade den lite charmiga processen med att passa på medan det var fint väder. Det har blivit många smycken sedan dess och jag utvecklas fortfarande i att göra dem bättre och finare.

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?

Den här hobbyn kräver ju inga förkunskaper rent hantverksmässigt, men det är viktigt att vara påläst om resin och ha koll på säker hantering av det kemiska materialet så länge det är ohärdat. Däremot har det tagit mycket tid i anspråk att få fram fina smycken, helt enligt principen trial and error och i början blev det en hel del svinn. Jag har lärt mig själv från grunden och utvecklar fortfarande hantverket för att öka hållbarhet och finish. Med tiden har jag förfinat tekniken och lärt mig en hel del om vilka blommor som funkar och vilka som inte funkar lika bra, något som fortfarande blir en chansning varje gång jag stöter på nya blommor att pressa. För konstigt nog skiljer det sig en hel del i hur olika blommor och blad funkar ihop med resinet. Mina favoriter som i princip alltid blir bra är penséerna, så de blir det alltid flest av. 

 

3. Hur går den skapande processen till?

I det här skapandet är processen årstidsbunden, vilket inte är så konstigt med tanke på blommorna. Jag odlar en del växter från frö och börjar redan i januari att leta fröer. I februari sås fröerna inne under växtlampa. I mars när blomsterbutikerna får in sina allra första penséplantor hänger jag på låset och efter det rullar det på i faslig fart med att ta hand om växter, plocka och pressa. Allt eftersom naturen slår ut plockas en del vilt också, men det mesta kommer ändå från den egna trädgården här på Hammarö. Varje dag under sommarhalvåret går jag rundan bland krukor och rabatter och knipsar vackra blommor att lägga i press. Det som pressats under sommaren ska sedan räcka under hela höst- och vinterhalvåret, tills en ny säsong tar vid kommande vår igen. Så det gäller att pressa mycket! När blommorna torkat ordentligt, vilket kan ta upp till 2-3 veckor, är de redo att lackas med resin, och smycket är sedan helt färdigt ett par dagar senare. 

 

4. Var finner du din inspiration ?

Naturen och alla fantastiska blommor är min självklara inspirationskälla, så fort jag ser en vacker blomma poppar tanken automatiskt upp: ”Hur blir den här att pressa? Och hur skulle den se ut som ett halssmycke?” Mina nära och kära som känner mig väl vet att om de ger mig en bukett blommor står dessa sällan kvar i vasen särskilt länge, men det betyder ju inte att jag inte uppskattar eller tar vara på dem ordentligt.. 😉

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja med resin?

Mitt starkaste råd till den som själv vill pyssla med torkade blommor är: plocka massor när de väl finns! För det blir alltid en del som går förlorade i pressen, antingen tappar färg, blir bruna eller får konstig form. Det har ju hänt både en och två gånger att jag plockat bara några fåtal blommor från det där blommande trädet i maj, för att antingen inse att blommorna blev helt fantastiska (”varför tog jag bara fyra?!”) eller att det varit för fuktigt i pressen och hälften av blommorna istället blivit bruna.. Och vid tidpunkten för när jag öppnat pressen och insett detta faktum ett par veckor senare - så har just det där blommande trädet redan blommat ut, inget mer finns att plocka och jag får gott vänta till nästa år på ny chans igen. Så plocka många fler blommor än du tror att du behöver! 

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför?

En av mina stora förebilder är My Feldt @myfeldt, som med sitt kreativa sinne och smittande glädje slänger sig ut i alla möjliga härliga drömmar och ser till att de blir förverkligade. Hon driver bageri och café, en tivolikiosk, skriver underbara böcker, målar fantastiska akvareller och trycker upp tygpåsar, muggar, pussel och massor av annat fint och det verkar inte finnas någon hejd på det kreativa. Älskar det! Jag önskar mig mod att framöver våga slänga mig ut i resten av alla kreativa drömmar jag bär på, på samma orädda sätt som My. 

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Om jag skulle jag leva min absoluta dröm om fem år så skulle jag jobba heltid med kreativt skapande, och då inte bara med smycken, utan med annat kreativt skoj också! Jag skulle vilja jobba mer med silver och keramik, och få skapa massvis med härliga mönster för stickning. Jag skulle dessutom illustrera fina prints och skriva lite på min barnbok. 😁 Jag ser framför mig en stor ateljé, som kanske delas med fler kreatörer, där alla sådana drömmar är fullt möjliga att förverkliga!

krea2.jpg
bottom of page