top of page

Kvarnstuganslillaatelje

kvarn1.jpg

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

Skapandet har varit med mig så länge jag kan minnas. 

Att rita & skapa världar genom tecknandet fyllde barndomen, som nioåring drömde jag om att bli konstnär. En väg är dock aldrig spikrak eller utan tvivel, omvägar eller avsaknad av mod förlänger ibland resan. 

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?

Drömmen om konstskolestudier blev sann, varpå verkligheten sen ropade efter yrkesval & utbildningen till Bildpedagog vid Konstfack. Som bildlärare arbetar man i all världens tekniker samt med konsthistoria & samtid sida vid sida. Skapandet har så många uttryck att bjuda på. 

Teckning & måleri, eller grafik, var länge mitt språk tills jag alltmer halkade in i leran via en lerjunta (som syjunta fast med fokus på keramik) samt praktik i en keramikverkstad. Så småningom lämnade jag pedagogiken för att helt fokusera på mitt eget konstnärliga arbete.

 

 

3. Hur går den skapande processen till?

leran fann jag lyckan i att skapa färg, form & innehåll på ett konkret sätt, ett tydligt mål med början & slut. För mig är skapandet i lera en slags meditation, en symbios av arbete & vila. 

Jag utgår alltid från att kavla leran. Detta ger mig en tvådimensionell yta att dekorera med mönster av tex en gammal spetsgardin eller virkad duk vilken kavlas försiktigt ovanpå leran, tas bort & återanvänds. För hand skär jag ut böljande ytterkanter eller bladformer & putsar med en fuktig svamp. Det utskurna monsterabladet tex får sedan sin tredimensionella form av att långsamt torka i en lätt skålad form.

Att skapa i lera är väldigt taktilt & direkt, det är i handens & kavelns möte med leran magi sker, man kan lägga till eller dra ifrån så länge som leran är levande, plastisk & fuktig. Därefter är det långsamhetens lov som gäller. Leran vill torka långsamt under skydd för att inte spricka eller bli skev & är under den tiden oerhört skör.

Skröjbränningen torkar ur resterande fukt, godset blir mindre ömtåligt & doppas i glasyr. Vid glasyrbränningen sintrar stengodskeramiken (blir vattentät), glasyrpulvret smälter ut & bildar en glasliknande yta i en härlig färg på tallriken!

 

4. Var finner du din inspiration ?

Jag skapar för att leva & älskar att fika!

Främsta inspirationen i mitt skapande är lusten att skapa en vackrare, roligare, färgstarkare & mönsterrikare vardag. Att med färg & form förgylla ett middagsbord eller en enkel fikastund. Idéer hämtas ifrån maten som serveras, grönsakerna, brödet, blommorna, bakelserna, trädgården & stämningen som skapas kring ett bord. Till detta hör såklart även människor, musik, möten, samtal, skratt, samtid & dåtid, drömmar & mål, verklighet & flykt, kärlek & politik, vänskap & familj.

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja med trä eller textil?

Om skapandet finns i dig, gå det till mötes! Utforska, prova, var nyfiken!

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför?

Konstnärskap som berör mig, som jag fascineras av är Lena Cronqvist. & Linn Fernström. Konst som är stark & svag, sårbar & modig, färgsprakande, yvig men balanserad samt på vissa plan ett nödvändigt ont.

 

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Om 5 år. Den som lever får se.

 

/Åsa, Kvarnstugans lilla ateljé 

bottom of page