top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

 

Jag heter Erika och syr egendesignade kläder med växttryck under namnet La Fatina, som betyder den lilla älvan. Jag har alltid tyckt om att jobba med händerna och har testat på olika sorters hantverk men fastnat för sömnaden. Jag tror det började med att jag sydde om mina egna kläder, sen började jag sy dem från grunden, och senare även till vänner och familj. Efter att jag för tre år sedan för första gången sålde på en marknad och upptäckte att det fanns intresse även utifrån för det jag gör fick jag modet att ta mitt skapande steget längre och startade min egen firma.

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?

Jag har ingen utbildning inom sömnad förutom kurser i mönsterkonstruktion. Jag har provat mig fram och lärt mig av kunniga personer i min närhet.

 

3. Hur går den skapande processen till?

Oftast letar jag tyger först och gör designen utefter vad jag hittar. Det känns för mig som det mest hållbara då jag skulle behöva köpa mer nyproduktion om jag var ute efter för specifika tyger. Jag letar mest tyger second hand. En stor del är fabriksrester som jag köper av en kvinna i Italien som jobbar med textilåtervinning. De flesta trycken gör jag under vår- och sommarsäsongen då de finns som mest växter i skogen att välja mellan.

 

4. Var finner du din inspiration ?

Jag mår som bäst när jag får vara kreativ och när jag får vara ute i naturen, det är i skogen jag får som mest inspiration. Jag dras till jordnära färger, och med växttrycken blir naturen också en del av mitt skapande.

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja med textil?

Jag tycker att alla någon gång borde testa på att sy ett plagg! Det är så lätt att få tag på orimligt billiga kläder idag, alla borde prova på att sy för att förstå vilket hantverk som finns bakom. Kanske känns det läskigt att klippa i ett nyköpt tyg, så leta second hand, använd ett gammalt lakan, en gardin eller en duk. Kanske har du ett slitet plagg hemma du kan klippa upp i sömmarna för att använda som mönster? Det kanske inte blir exakt som du tänkt dig i början, men känslan att bära något du sytt själv kommer väga upp för sneda sömmar. 

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför?

Får jag välja en fiktiv person? I så fall skulle jag säga Ichie i filmen A stich of life. Ichie har tagit över sin mormors syateljé och driver den precis så som mormodern gjorde. Hon syr allt på hennes gamla symaskin med tramppedal och designar alla kläder efter varje unik individ som ska bära dem. Ichie står på sig och tackar nej gång på gång till förfrågningar om att göra om sin lilla verksamhet till ett stort varumärke. För henne är hantverket det viktigaste och det är en långsam process.

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Jag tänker att jag fortfarande driver min egen firma och känner mig tryggare i den. Jag hoppas att det går så bra så att jag kan inspirera andra med hantverksdrömmar att våga göra det dem själva brinner för. Och så skulle jag vilja lära mig att reparera symaskiner.

fat2.jpg
bottom of page