top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk! 

Marlene @lammolera heter jag och bor med min familj på en gård i Småland. År 2012 skaffade vi våra första får av den svenska allmogerasen Helsingefår och därmed väcktes intresset för ullen och vad man kan använda den till. All ull jag använder är helt naturlig från våra egna får som jag tvättar skonsamt och kardar. 

Vintern 2019 kom jag med i en grundkurs i keramik via Medborgarskolan. Jag har i nästan hela mitt liv drömt om att få prova att dreja och nu när det äntligen gick i uppfyllelse var det bättre än alla mina förväntningar. Därefter gick det fort och redan våren 2019 hade jag skaffat mig en egen drejskiva och ugn. Sedan dess har jag varit helt fast i leran och har fortfarande så många idéer att förverkliga. 

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk? 

Är nog mestadels självlärd och tycker om att testa mig fram, samlar även gärna på mig massa information och faktaböcker. Men har även gått ett par kurser inom ullkvalite, tovning och spinning.

Grundkurs i keramik via Medborgarskolan. 

 

3. Hur går den skapande processen till? 

Jag får en idé, ser något inspirerande eller får en förfrågan och då vill helst testar den direkt. Det är inte ofta jag skissar eller har en klar plan utan kör mer på känslan direkt och utifrån resultatet jobbar jag vidare och förfinar/förändrar. 

 

4. Var finner du din inspiration ? 

Min inspiration till att skapa och göra något med händerna kommer nog mest från att jag vill veta och lära mig hur man gör saker från grunden, kanske som någon slags undermedveten överlevnadsstrategi. 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja keramik och ull?

Våga!!

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför? 

Har nog inga och har nog många förebilder. En av mina förebilder är min sambos gammelmoster Margit som har sån glädje och nyfikenhet till livet och att skapa med sina händer. Hon har sååå mycket kunskap om allt hantverk inom bl a ull, växtfärgning, näverslöjd, vävning, stickning, virkning, spinna garn osv. Det var med Margit jag testade att spinna garn på spinnrock för första gången. 

Beundrar även min mormor Alida (som inte längre lever) men som bar på så mycket kunskap om hantverk, mat, odling, djur och lantbruk. När hon levde var inte självhushåll en livsstil eller trend utan det var så man klarade sig på en lantgård i Småland och all den kunskapen gick på den tiden från mor till dotter.

Starka kvinnor som gjort att vi lever här idag. 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Jag vet inte om jag vill veta var jag är om 5 år. Jag är så glad och tacksam där jag är nu och trodde väl inte för två år sedan att jag skulle vara med på en onlinemarknad och få sälja ”min” keramik och ull över hela landet och få sån positiv energi här på instagram, helt otroligt och jag är så tacksam och ödmjuk inför det. 

Så jag hoppas att tiden står still ett tag och att jag om 5 år fortfarande känner samma glädje till att dreja och att dra fingrarna genom ullen på våra fantastiska små Helsingefår och gärna lite mer tid till mitt skapande. 

lamm2.jpg
bottom of page