top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

Jag är 36 år, uppvuxen i Majorna i Göteborg men bor sedan några månader tillbaka i Billdal med min sambo och våra två döttrar. Jag är utbildad byggingenjör och jobbar som entreprenadingenjör inom anläggning. Jag har sytt lite sporadiskt genom åren men när jag blev gravid 2014 började jag sy efter mönster. I början sydde jag på min mormors gamla Bernina från 50-talet, men numera är maskinparken utökad till en ny hushållsmaskin, en overlock och en coverlock. När jag var föräldraledig 2015-2016 sydde jag mycket barnkläder och delade bilder på instagram. När folk ville beställa av mig ansökte om FA-skattsedel 2017 och registrerade majkids hos Bolagsverket. 

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?

I början sydde jag bara på beställning, mina kunder valde själv plagg och tyg och så sydde jag upp efter deras önskemål. Mycket tidskrävande men väldigt roligt!

Jag ville gärna göra något unikt, som bara var majkids grej, eftersom det finns väldigt många som syr och säljer barnkläder både som företagare och på hobbynivå. Det fanns en hel del tyger med ”starkeman-motiv” på marknaden men inga med starka tjejer. Jag ville göra ett sådan tyg för att inspirera mina flickor. 2019 ritade jag mitt första print med ”Starka tjejer” och tryckte upp i liten upplaga. De senaste två åren har jag tryckt detta tyg med olika färgställningar, alltid i liten begränsad upplaga. Då jag syr hemma, på min fritid, har jag ingen möjlighet att ha något stort lager med tyger och produkter. 2020 öppnade jag min webshop där jag försöker sy upp flera likadana plagg i olika storlekar, för att minska leveranstid och göra det lättare för mina kunder. Jag syr fortfarande på beställning i mån av tid!

 

4. Var finner du din inspiration ?

Jag älskar kläder och då framför allt barnkläder. Mina egna barn inspirerar mig till att sy bekväma, lekvänliga och snygga kläder. Det är fantastiskt roligt att få se hur kläderna jag syr används och älskas av barn  runt om i hela landet! 

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja med textil?

Det finns massor med fina och lättsydda symönster för den som vill börja sy själv. Många tror dock att det är billigare att sy själv än att handla i butik, det stämmer inte. Tyg är dyrt, speciellt trikåtyg som är GOTS-certifierat och ekologiskt. Vill man själv börja sy rekommenderar jag att börja med att sy om/sy av avlagda kläder som du kanske ändå tänkt göra dig av med. Det finns mängder med bra tutorials online och forum med hjälpsamma människor. 

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Jag hoppas att majkids kommer finnas kvar länge, att det finns en marknad för hemsydda barnkläder trots fast fashion och enorm utbud online. Min önskan är att barn och föräldrar uppskattar mina unika mönster och småskaliga linje och fortsätter beställa och rekommendera majkids för nära och kära. En dröm är att få en kollektion uppsydd på fabrik framöver, men samtidigt är det sömnaden jag älskar att hålla på med och kanske inte främst att driva företag. Jag tycker att det är jätteroligt att kunna kombinera min anställning med egen firma!

bottom of page