top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

 

Jag heter Stina och driver mitt företag Stina Suai, förutom att tillverka smycken driver jag Local Femmes market tillsammans med Therese, innan corona jobbade jag med flera olika marknader runt om i Göteborg.

Efter att ha tillverkat macramesmycken i 10 år, drivit en webshop med smycken jag gjorde samt köpte in behövde jag en paus. Jag slutade helt och la ner webbshoppen jag drivit i många år och gjorde inte ett smycke på över 2 år. Jag längtade efter att tillverka allt själv och lära mig fler tekniker. 

Jag hade i många år velat lära mig silversmide men inte kommit till skott men till slut gick jag en helgkurs och som jag anat blev jag besatt. Jag köpte massa verktyg och blev tillslut tvungen att skaffa en studio. Jag fortsatte gå en silversmidekurs en gång i veckan men det blev mest att jag jobbade i mässing. Jag blir bara mer och mer intresserad av silver så dom flesta av mina nyheter är nuförtiden i silver

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?

Förutom kurserna jag nämde ovan har jag inte gått någon utbildning i silversmide. Jag drömmer dock om att i framtiden fördjupa mig mer inom flera olika tekniker.

3. Hur går den skapande processen till?

 

När jag skapar nya smycken går det snabbt, jag får en bild i huvudet och vill helst göra det på en gång, kan jag inte det skriver jag ner stödord i närmaste bok. Då jag får massa idéer varje dag kan jag inte göra alla så ja många böcker med idéer finns. Det gör även att jag är väldigt orädd för att bli kopierad (även om det är väldigt irriterande) för jag har alltid minst 10 nya designs på g i huvudet. Efter jag har tillverkat ett nytt smycke lägger jag upp det på Instagram och låter mina följare avgöra om det är något som sedan ska läggas upp i shoppen. Jag säljer det under en kort period till premiär-pris och är intresset högt så kommer det upp i stinasuai.com månaden efter.

 

 

4. Var finner du din inspiration ?

 

Det låter klyschigt men jag hittar inspiration överallt, människor, natur, former mm. Det är lite jobbigt för jag får så mkt idéer hela tiden, speciellt från nya platser så jag längtar alltid tillbaka till verkstaden så jag kan tillverka något nytt. Åker jag bort en längre period måste jag ha med mig något material så jag kan jobba lite. Eller böcker så jag kan skissa på idéer .

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja med silversmide?

 

Mitt enda råd är att bara köra, gå en kurs och sätt igång. Man behöver inte någon lång utbildning för att sätta igång. Sedan kan man alltid fördjupa sig med utbildning och kurser men har man inte möjlighet till det så finns allt att lära online

 

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför?

 

Jag har jag ingen speciell person som förebild, däremot så inspirerar kvinnor och att vara kvinna mig. Då menar jag inte just det klassiska kvinnliga utan att man som kvinna kan uppnå vad man vill, att man som kvinna kan se ut hur man vill. Systerskapet, mammor, vänner, relationer kvinnor emellan, kvinnor som skapar! Men jag blir i perioder besatt och den senaste besattheten är av den Danska konstnären Sjulle, helt fantastisk!

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Om fem år är mitt företag ännu mer etablerat, jag har en större studio med en anställd som packar beställningar och jag har jobbat upp ett lager med smycken. Allt är under mer kontroll och jag gör mer smycken i silver och har gått några fler kurser och kan fler tekniker. Jag har även börjat måla mer och kanske till och med säljer mina verk om 5 år. Sedan har jag och Therese x antal väldigt spännande planer för Local Femmes framtid som kommer bli till verklighet inom fem år........

bottom of page