top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk! 

 

Jag heter Lotta Blad Duchens. Jag är född och uppvuxen i Uppsala och har min företagsbas där. Jag och min man har även ett äldre hus i Hälsingland där vi spenderar all tid vi kan. Jag stökar gärna i trädgården och handarbetar på min fritid. När jag inte arbetar med Svartablad arbetar jag som förskollärare och ateljérista. Jag arbetar med högtryck i linoleum och började med allvar med det sensommaren/hösten 2020.

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk? 

 

Jag är utbildad grafiker i grund och botten men har aldrig arbetat med det som anställd.

 

3. Hur går den skapande processen till? 

4. Var finner du din inspiration ? 

 

Min process och inspiration utgår i princip alltid från något jag läst eller hört. Till exempel en dikt eller ett musikstycke. Jag skapar mina tryck nästan uteslutande med koppling till kvinnors livsvillkor och med en tydlig koppling till kvinnors kamp för rättvisa och jämställdhet. Utifrån den text jag inspirerats av tecknar jag upp motivet jag ska karva/skära ut direkt på linoleumplattan. Jag går mycket på känsla och har sällan en klar idé om hur mitt motiv ska bli när det är färdigt.

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja linoleumtryck

 

Mitt bästa råd till den som är nyfiken på linoleumtryck är att hänge sig materialet och lära känna det på egen hand. Skit i alla konventioner och förståsigpåare. Din väg är din och är viktig för den fria, skapande människan!

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför? 

 

Jag har många kvinnliga förebilder inom konst, hantverk och design. Gemensamt för dessa kvinnor är att de bjuder motstånd mot makthavare, förtryckare och orättvisor. Några exempel är Frida Kahlo, Elizabeth Catlett, Marie Louise De Geer Ekman och alla de kvinnor som inte får synas i ”finrummen” med sitt hantverkande, så som exempelvis de chilenska kvinnor som broderade arpilleras under diktaturen som en form av motstånd.

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

 

Om fem år drömmer jag om att vara självförsörjande på min konst eller åtminstone kunna gå ner rejält i arbetstid för att få göra och utveckla det jag tycker är roligt inom det skapande området.

 

Ha en fin sommar!

 

Mvh/ Lotta

 

Charlotta Blad Duchens

svart2.jpg
bottom of page