top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

 

Jag som grundat och driver Watoto arts heter Fatma Guettou och jag har alltid älskat att skapa och experimentera med färg och form. 

Min resa började när min son ville ha en docka som såg ut som honom men jag lyckades inte hitta en. Där och då bestämde jag mig för att skapa en egen docka och fastnade direkt för den kreativa processen. I början spenderade jag sena kvällar och tidiga mornar vid mitt arbetsbord i köket. Jag designade och sydde leksaker som mina barn fick prova nästa morgon när de vaknade. Att kunna jobba hemifrån har varit viktigt för mig då jag har haft möjligheten att vara nära mina barn och involvera de i allt jag skapar. 

Watoto arts har under sina 2 år utvecklats från ett “mammaledighets projekt” till en småskalig verksamhet där inkludering och mångfald är nyckelorden. 

 

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?¨

 

Jag har två sidor. Å ena sidan har jag en klassisk utbildning där jag har disputerat inom biokemi och jobbar just nu som forskare å andra sidan en oklassisk utbildning som faller inom ramen av “10 000-hour rule” alltså, jag har hållit på med det konstnärliga så länge jag minns och har lärt mig själv genom att tillbringa många timmar med det.

 

 

 

3. Hur går den skapande processen till?

Det jag har med mig från min formella utbildning är strukturen och diciplinen. När jag får en idé börjar jag oftast med att bryta ner den i mindre moment och jobbar sedan stegvis mot mål. Självklart är processen aldrig spikrak utan innebär en hel del problemlösning på vägen. 

 

 

4. Var finner du din inspiration ?

Jag finner inspiration överallt men just nu är mina barn min största inspirationskälla. Jag observerar dem och undersöker vad de gillar att leka med. 

 

 

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja XXX ( = din konstform )

Om man tycker att det är roligt så kommer man att lägga ner många timmar på det, lägger man ner tillräckligt många timmar så blir man snart duktig på det man gör. Självklart behöver man en morot på vägen. För mig har instagram fungerat som en bra morot och en bra källa för positiv energi och motivation. 

 

 

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför?

 

Jag har många kvinnliga förebilder inom olika hantverksfält och tillåter mig att inspireras av alla. 

 

 

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

 

Vår vision är att växa organiskt och erbjuda fler att kunna handla småskaliga hantverk med en inkluderande faktor. Vi vill även ha en mysig lokal där vi kan bedriva vår verksamhet och kanske även erbjuda workshops och annat kul. 

bottom of page