top of page

1. Berätta lite om dig själv och hur du kom i kontakt med ditt hantverk!

 

Mitt namn är Therese och tillsammans med Stina driver jag Local Femmes Market. Jag arbetar både i textil och i trä.
Jag bor i Stockholm sedan 20 år tiilbaka , har min älskade ateljé i Hökarängen och är del i konsthantverkskollektivet “125 Kvadrat “ som har butik på Södermalm. Jag arbetar heltid med mina hantverk och har gjort det de senaste 10 åren. Dessförinnan arbetade jag som tatuerare så mer än halva mitt liv har jag fått ägna åt att utveckla min kreativitet.

Att jag började arbeta i trä var en ganska naturlig process, jag är uppvuxen på landet med en pappa som är skogsvaktare och en morfar som arbetade som möbel-snickare hos Bruno Mathssons. Min första kniv fick jag innan jag ens kunde läsa, men det tog ändå lång tid innan jag gav utlopp för min kärlek till trä men när jag väl gjorde det så var jag fast.

 

2. Har du någon utbildning inom ditt hantverk?

Jag är från textilstaden Borås men jag är utbildad på Tillskärarakademin i Stockholm. Inom trä har jag gått flera kurser hos yxmakerskan Julia Kalthoff men det är den fantastiska läkepedagogen/ Waldorfläraren och träslöjdsläraren Cornelis Van Dongen som har varit min “ trä-guru”, väldigt många års kunskap kring trähantverk har han lärt och visat mig nästan varje vecka under flera års tid.

 

3. Hur går den skapande processen till?

Jag får en ide och ger mig inte förrän jag har fått det precis som jag velat. Inom textil så gör jag alla mina mönster själv ( förutom Waldorfpedagogen Karin Neuschütz fantastiska katter och elefanter ) och utvecklar dem ständigt. Inom trä så brukar jag prova mig fram, vilket trä passar bäst till min ide, storlek och form. Oftast gör jag flera prototyper innan jag känner att jag hittat rätt och då kör jag!

 

4. Var finner du din inspiration ?

Största inspirationen får jag genom mitt föräldraskap, jag har fyra barn mellan 5-12 år och efter deras behov har jag utvecklat luftiga och sköna kläder som passar all sorts lek. Amnings och bära barn halsband i trä började jag göra när ena barnet noppade bort hårstrå efter hårstrå i nacken på mig när jag bar henne på min rygg.
Jag har även en fascination för symboler och kraften i dem, det ger uttryck i mina smycken.
Utöver det så finner jag även inspiration inom Waldorf, färgläran och naturmaterial, hållbarhet och miljötänk.

 

5. Vilka råd kan du ge till någon som är intresserad av börja med trä eller textil?

 

Gå kurser, prova dig fram. Prioritera verktygen från start, hellre att de kostar lite mer men är riktigt bra! En dålig yxa eller kniv dödar glädjen ganska omgående.

 

6. Har du någon kvinnlig förebild inom konst/ hantverk / design? Vem och varför?

Min mormor som gick bort i början av sommaren vid en ålder av 96 år är min största förebild. Hon var utbildad modist och kreativ inom många hantverk hela sitt liv. Det hennes händer skapade var magiskt och det är hennes kärlek till skapandet som gav mig lusten från tidig ålder.

 

7. Var ser du dig själv om 5 år?

Då hoppas jag att Stina och jag kunnat uppfylla åtminstone hälften av alla våra planer, vi har en hel del av dem.
Önsketänkande är att ha ett mindre hus vid havet som jag, min man och våra vänner kan utnyttja då vi behöver tid för skapande eller inspiration.

Det enda som jag säkert vet är att jag kommer fortsätta med mina hantverk.

pap2.jpg
bottom of page