top of page

Att avnjuta choklad


Jag har alltid varit besatt av smaken på kakao. Åt kakao direkt från burken hemma hos mormor. Åkte till England när jag var 14 år för att börja jobba på chokladfabrik och fick 30 kg praliner i lön. Jag startade en liten affär i min garderob hemma och sålde chokladen jag tjänat ihop i England. Sen blev det besök på kakaoplantage i Sydamerika och så småningom en alldeles egen chokladfabrik. Så, hur avnjuts choklad på bästa sätt egentligen? 


Den frågan har jag ställt många gånger genom åren. Tugga eller inte tugga, är frågan. I kakaobönor finns ca 650 olika aromämnen. För att tillgängliggöra dessa fantastiska små smakmolekyler behöver vi värma upp chokladen och låta den smälta i munnen. Tugga gärna för att finfördela bitarna, inte tugga och svälja utan reflektion. Låt de finfördelade bitarna stanna kvar i munnen en stund. Låt bitarna smälta långsamt, chokladupplevelsen får ta tid. Andas ut genom näsan. Cirkulera luften. Känn chokladen på hela tungan och upp i gommen. En bra choklad ger en sån där härlig angenäm eftersmak som kan sitta i 45 minuter efter att chokladen avnjutits. Att avnjuta choklad är som meditation. Prova själv!

51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Onlinemarknad vs "riktig" marknad

Trots att online-shopping varit oerhört populärt sedan länge hade nästan ingen hört talas om ”onlinemarknad” för ett år sedan. Idéen odlades när pandemin startade och alla fysiska marknader sta

Comments


bottom of page