Jag älskar rost i olika former och använder rost-patina på mycket av det jag gör. I den här artikeln tänkte jag ge några enkla tips på hur du kan rosta olika metaller.
Det vanligaste och enligt mig bästa sättet att rosta metaller är att använda vinäger eller ättiksprit tillsammans med salt. Det skyndar på oxideringsprocessen, är lätt att ha tillgång till och ger mer spännande texturer än de flesta rost- eller ärgningsmedel du kan köpa online.
Det kan tyckas lite motsägelsefullt men de flesta ingredienser som kan ta bort rost kan även få metaller att rosta. Så har du hört att ett vinäger- och saltbad är bra för att få bort rost har du hört rätt. Det som är avgörande för att antingen få rost eller bli av med rost är tid, fukt och syre.
En av anledningarna till att jag tycker så mycket om rostpatinan är att texturen och färgerna bestäms av ”naturen”. Varje föremål får en alldeles egen yta. Men du kan såklart påverka en hel del hur slutresultatet blir.
Välj ättiksprit eller vitvinsvinäger för en ljusare rostfärg och rödvinsvinäger för en mörkare, brunare rostfärg.
Det finns fler knep och vanliga ingredienser som kan hjälpa dig med färgen. Citronjuice kan ge en gulare rostfärg med gröna inslag.
Här ovan har jag rostat en del av en skulptur jag gjorde i ett samarbete. De gula/ljusare fläckarna har jag fått till med hjälp av citronjuice.
Du kan också använda grönt te för att få gröna toner även på stål. Det är en fördel om teet är färskt (då har den mer pigment i sig) och varmt (då reagerar den snabbare med metallen).
På samma sätt kan du använda grönmossa för att få till en grön nyans.
Om du rostar(ärgar) koppar eller mässing behöver du inte de ingredienserna för att få den gröna färgen, när de rostar har de nämligen en grön ton.
Något annat som är bra att tänka på är hur länge du låter dina projekt rosta. Det kommer påverka hur färgerna blir. De gröna tonerna är ganska svåra att ”fånga” i vanligt stål och du kan behöva ha lite koll under processen för att stanna upp oxideringen vid rätt tillfälle. Lämnas projektet länge blir det för det mesta röd rost när du jobbar med stål.
Koppar kan få en turkos färg efter tillräckligt lång tid (exempelvis frihetsgudinnan) och mässing en mörkgrön nyans. Hur lång tid som krävs beror på temperatur, val av rost- eller ärgningsmedel och materialets tjocklek. Tunna bitar av metall rostar ofta fortare.
Du kan använda kokta ägg för att rosta mindre bitar av metall. Det fungerar även på silver för att få en svart färg. Då stoppar du ägget och delarna i en försluten påse och mosar ägget inuti påsen. Det kan vara lite klurigt att få till på vissa metaller.
På samma sätt ska det gå att använda apelsinskal, bananskal och potatis för att rosta metall, men de metoderna har jag inte prövat själv än.
För att underlätta all form av rostpatinering, se till så att det du ska rosta är rent från fettrester (som blir av att ta på metallen direkt med fingrar) och annan ytbehandling. Visst stål har ytbehandlats för att skydda mot korrosion vilket inte är optimalt om du vill rosta det. Du kan slipa ytan för att få oxideringen att ”tränga in” i materialet lättare och snabbare.
Olika sätt att få textur
Här till vänster ser du en garderob jag gjorde för många år sen. Det är ett bra exempel på hur du kan påverka rostens textur på olika sätt. Den högra dörren är rostad med olika tyngder på för att få mer textur. Jag ställde nog på en färghink, en plåtlåda och lite annat smått och gott. På det sättet rostar ytan olika beroende på tyngd och får formen av det som är tyngt på den. På samma sätt kan du få mönster av olika slag om du t exlägger plast eller blad mellan det du ska rosta och tyngden.
Har du en mer jämnt fördelad tyngd på som dörren till vänster blir rosten mer jämnt fördelad också.
Allt som påverkar hur bra något rostar kan också användas som metod för att få en färg eller textur du önskar. Fett från fingrar hindrar ett objekt från att rostas. Använd fett för att skapa olika ”inverterade” mönster eller effekter på rosten.
Du kan använda mallar av vinyl eller tejp för att rosta vissa delar men lämna andra orörda.
Tänk också på att du med fördel kan rosta i omgångar för att få en djupare rostning och flera olika nyanser och texturer.
Skydda dina verk
När du är nöjd med rosten behöver du ytbehandla dina föremål för att de inte ska fortsätta att rosta. Där finns också en mängd olika alternativ. Jag brukar för det mesta använda spraylack då det innebär att jag kan skydda ytan utan att dra med en pensel över den. Drar du med en pensel finns risken att rosten färgar av sig och du tar bort all textur med den, färgar allt i en färg och ditt hårda arbete med att få fram olika texturer och färger måste göras om.
Det finns så många olika sätt att använda rost och det är alltid lika kul att se hur slutresultatet blir. Jag hoppas med den texten kunna inspirera dig att testa och har du någon fråga eller fundering svarar jag mer än gärna.
Du kan hitta mig på Instagram där jag heter @rebeckajonasson eller via rebeckajonasson.com
Tack för att du tog dig tid att läsa. Hoppas det var ett nöje!
Comments